header image

CULTIVAREA PLANTELOR DE GRADINA ANUALE

Posted by: Mihaela Barcaceanu | December 31, 2009 | No Comment |

Gura leului – Antirrhinum

Există câteva sute de soiuri de gura leului, cu flori diferit colorate (albe, roz, roşii, portocalii, galbene). De asemenea, după înălţimea plantelor, există soiuri înalte (80-90 cm), mijlocii (40-60 cm) şi pitice (20-25 cm). Soiurile înalte se folosesc şi ca flori tăiate, care se pot păstra 10-

14 zile în glastre cu apă, iar cele mijlocii şi pitice se pot folosi la decorarea grădinilor a ferestrelor şi a balcoanelor.

Gura leului se înmulţeşte obişnuit prin seminţe. Semănatul se face primăvara (martie-aprilie), în răsadniţe sau în lădiţe. Răsadurile se repică o dată sau de două ori (ca răsadurile de legume), urmând ca plantarea pe straturi să aibă loc (după trecerea pericolului de cădere a brumei) la distanţe de 20-50 cm (în funcţie de talia soiului).

înfloritul începe în timpul verii (iunie-iulie) şi ţine până toamna.

Semănatul se poate face şi direct în grădină, la sfârşitul lunii aprilie, însă plantele respective vor înflori mai târziu.

Pentru a se obţine plante frumos înflorite, locul ales trebuie să fie însorit şi bine îngrăşat. Dacă timpul este secetos, se face udatul la intervale de 2-3 zile.

Ca lucrări speciale de îngrijire, la soiurile înalte se recomandă să se facă ciupitul plantelor, adică ruperea vârfurilor când ajung la înălţimea de 10-15 cm. Scopul acestei lucrări este provocarea unei ramificări mai bogate a plantei şi deci o înflorire pe o durată de timp mai lungă.

Pentru a obţine flori toamna târziu, sau în timpul iernii, se poate face o cultură forţată, semănatul realizându-se în lădiţe sau ghivece în perioada august-septembrie sau ianuarie-februarie. Plantatul acestor răsaduri se face în ghivece.

Ochiul boului — Callistephus

Florile acestei plante pot fi simple sau involte (bătute) de diferite culori: albe, roz, roşii, mov. Din punctul de vedere al formei florilor, soiurile de ochiul boului sunt diferite, având florile asemănătoare cu ale margaretei, bujorului, crizantemei.

După înălţime, ca şi la gura leului, se deosebesc soiuri înalte, mijlocii şi pitice. Cele înalte se pot folosi şi pentru flori tăiate, iar cele pitice se pot cultiva şi în ghivece.

înmulţirea acestei plante se face prin seminţe, primăvara, într-un mod asemănător cu cel arătat la gura leului. Acelaşi lucru se poate spune şi în ceea ce priveşte timpul, distanţele de plantare şi perioada de înflorire.

Locul ales pentru cultivarea acestei plante trebuie să fie însorit şi îngrăşat din toamnă cu gunoi descompus. Trebuie reţinut că ochiul boului nu suportă îngrăşarea directă, cu gunoi proaspăt, deoarece acest lucru sensibilizează planta la boli. Este considerată o plantă iubitoare de apă, însă este necesar ca apa să nu băltească. Un alt amănunt în această privinţă: udarea să se facă numai dimineaţa sau seara, deci nu pe arşiţă.

Este bine ca în timpul vegetaţiei să se facă 1-2 îngrăşări cu îngrăşăminte chimice dizolvate în apă (3 – 4 g la 1 litru de apă) sau împrăştiate pe sol înainte de efectuarea prăşitului (pentru suprafaţa de 1 m2 se pot folosi circa 30 g azotat de amoniu şi 50 g superfosfat).

Pentru a se obţine flori de dimensiuni mari, este indicat să se îndepărteze o parte din bobocii laterali.

Gălbenelele – Calendula

Această plantă cu flori galbene-portocalii, pe lângă efectul decorativ, are şi întrebuinţări în medicină. Este o plantă puţin pretenţioasă în privinţa climei şi a solului. Poate fi cultivată şi în zone mai reci. Gălbenelele înfloresc totuşi mai abundent în locuri însorite. Florile pot dura din iunie-iulie, până toamna, având înălţimea de 30-40 cm.

Există si soiuri de gălbenele cu flori bătute. Florile se pot păstra bine în apă (ca flori tăiate). înmulţirea se face prin seminţe care se seamănă direct în grădină, primăvara (luna aprilie), sau încă din toamnă (septembrie-octombrie). în acest ultim caz, înflorirea are loc mai de timpuriu, însă este bine să se ia măsuri de protejare a tinerelor plante peste iarnă.

Dacă plantele sunt prea dese, se răresc la o distanţă de circa 40 cm între ele. Plantele rezultate în urma răritului se pot replanta în alt loc. Din seminţele scuturate pot apărea în anul viitor noi plante (prin autoînsămânţare).

Creasta cocosului – Celosia

Există mai multe specii şi soiuri de creasta cocoşului, unele având inflorescenţa de forma unei creste de cocoş sau a unor spice piramidale.

Culoarea florilor este de asemenea variată: roşii violet, roz, galbene, portocalii. înălţimea plantelor este cuprinsă între 30 şi 50 cm. Această plantă poate fi cultivată în grădină (în grupuri), dar poate fi folosită şi sub formă de flori tăiate, ca buchete de vară sau ca buchete uscate în timpul iernii. Soiurile pitice se pot cultiva în ghivece sau jardiniere, pentru decorarea ferestrelor. Se înmulţeşte prin seminţe, care se seamănă ffl luna aprilie, in răsadniţe calde sau în lădiţe.

Răsadurile se repică de două ori. Plantarea lor se face la sfârşitul lunii mai, la distanţa de 30-40 cm.

Plantele înfloresc frumos şi îndelungat (din iulie până toamna), mai ales dacă sunt cultivate în loc însorit, uşor, nisipos), bine îngrăşat şi dacă în timpul vegetaţiei se udă cu regularitate şi se îngraşă suplimentar (1-2 ori pe lună).

Garoafa – Dianthus

Se cunosc circa 200 specii de garoafe, unele fiind anuale, altele bienale sau chiar perene.

Dintre garoafele care se cultivă ca plante anuale ne vom ocupa de două specii mai răspândite: garoafa Chabaud (Dianthus carryophyllus) şi garoafa chinezească (Dianthus chinensis).

Garoafa Chabaud (garoafa de vară) se poate cultiva în grădină sau pentru flori tăiate, precum şi în ghivece.

Plantele ating înălţimea de 40 – 50 cm, purtând flori simple sau involte, frumos mirositoare, cu diametrul de 4 – 6 cm, de diferite culori (roşii, roz, galbene, albe).

înmulţirea se face prin seminţe, care se seamănă în februarie-martie, în răsadniţe sau lădite de 55/35/8 cm. Pentru o astfel de lădită trebuie circa 1 g de sămânţă. Iată câteva măsuri care asigură obţinerea unui răsad de calitate atunci când semănatul se face în lădită. Deoarece seminţele au putere de străbatere slabă, lada se acoperă după semănat cu geam (pentru menţinerea umezelii) sau cu o hârtie care se menţine per­manent umedă. în vederea aerisirii, geamul se ridică zilnic câteva ore. Când apare colţul, semănătura se acoperă cu un strat subţire de pământ nisipos, iar deasupra se presară praf de cărbune. Udatul se începe moderat, după apariţia cotiledoanelor. După răsărirea plantelor, când apar primele frunze adevărate, se execută 1-2 repicări. Prima repicare se face la 4’4 cm, iar a doua la l’l cm sau la ghivece cu diametrul de 6-7 cm.

Plantarea răsadurilor în câmp are loc în luna mai, la distanţe de 20-25 cm, într-un teren însorit, lutos, bine lucrat şi îngrăşat cu gunoi putred, din toamnă.

înflorirea plantelor începe la circa 5 luni după însămânţare (vara), durând toată toamna. Odată cu răcirea vremii, garoafele Chabaud se pot transplanta la ghivece şi se pot adăposti în locuri calde şi luminoase. în acest caz, înflorirea plantelor continuă până toamna târziu.

în timpul vegetaţiei, în afară de udat, se face afânarea solului şi îngrăşarea suplimentară de 2 ori pe lună cu o soluţie de gunoi de păsări (1 parte gunoi la 10 părţi apă). Este bine să se facă şi bobocitul. Această lucrare constă în îndepărtarea bobocilor laterali, lăsându-se numai cel din vârf. în acest fel se obţin flori mari şi frumoase.

în vederea obţinerii seminţelor, trebuie îndepărtate tijele cu flori simple, pentru a rămâne numai cele cu flori involte (bătute). în acest caz, capsulele (fructele) se recoltează când se îngălbenesc şi crapă la vârf, iar seminţele apar închise la culoare (aproape negre).

Garoafa chinezească este de dimensiuni mai mici decât garaoafa Chabaud (20 – 30 cm), cu flori simple sau involte, nemirositoare, având petalele unicolore sau colorate în 2 – 3 culori. Modul de cultură a acestei specii este asemănător cu al garoafei Chabaud. La plantarea răsadurilor în grădină se pot pune 3 – 4 fire la un loc.

under: Plante ornamentale cultivate in gradina
Tags: , ,

Leave a response -

Your response:

Powered by WP Hashcash

Categories